Bergen Limburg de beste fietsgemeente van Nederland!

Bergen (L) meest ontspannende plek om te fietsen
De Limburgse gemeente Bergen is de meest ontspannende plek om te fietsen, op voet gevolgd door Rijssen-Holten in Overijssel. Dat blijkt uit onderzoek van de Fietsersbond in het kader van de verkiezing van Fietsstad 2018. Maar liefst 45.742 fietsers uit bijna alle Nederlandse gemeenten vulden dit voorjaar de enquête in.
Er zijn duidelijke verschillen tussen de Nederlandse gemeenten. Ameland en Losser delen de derde plaats in de lijst van ontspannen fietsgemeenten. In Amsterdam is het fietsen volgens de respondenten het fietsen het meest stressvol, terwijl ook Heeze-Leende en Den Haag de fietser kopzorgen brengen.

Statistieken
De enquête, gehouden als het publieksonderdeel van de Fietsstadverkiezing, zit vol interessante statistieken. Deze gegevens worden de komende tijd geïnterpreteerd en door de Fietsersbond naast objectieve data gelegd. Samen vormen deze gegevens de ranglijst van Nederlandse fietsgemeenten. Rond de jaarwisseling wordt de definitieve lijst met gemeenten gepresenteerd en weten we wie zich Fietsstad 2018 mag noemen, en welke gemeenten met de eer gaan strijken in de ranglijsten voor onder meer kleine gemeenten, grote steden en gemeenten met veel kernen.

Grootste onderzoek ooit
Nog nooit eerder is er op deze schaal onderzoek gedaan naar de stem van de fietser. Bijna alle gemeenten zijn in de lijst vertegenwoordigd. Alleen in de gemeenten Blaricum, Rozendaal, Vaals en Eemnes hebben te weinig mensen de enquête ingevuld om tot een goed beeld te komen van de fietsvoorzieningen. Absolute koploper met het aantal stemmen was de gemeente Rijssen-Holten, daar vulden 3150 fietsers de enquête in, bijna 10% van het totale aantal inwoners van de gemeente. De gemeente voerde actief campagne, en stelde zelfs als eerste kleinere gemeente in de wereld een fietsburgemeester aan: oud-wielrenner en ploegleider Theo de Rooij.

Door Chris Smits van Maasduijnen Centraal